Versneller van innovatie en groei in Regio Zwolle
Omschrijving
Kennispoort Regio Zwolle helpt ondernemers, onderwijs en overheden om te innoveren, verduurzamen en groeien. Als onafhankelijke schakel verbindt Kennispoort partijen, zet kennis om in actie en begeleidt vernieuwende ideeën naar realisatie. De organisatie ondersteunt startups, mkb-bedrijven en scale-ups bij vraagstukken rond innovatie, financiering, internationalisering en samenwerking. Met een sterk netwerk en diepgewortelde kennis van de regio stimuleert Kennispoort Regio Zwolle economische ontwikkeling en draagt het bij aan een toekomstbestendige regio.
Expertises
Adviseurs


MKB Adviseur bij Kennispoort Regio Zwolle
Bart Jeurnink is mkb-adviseur bij Kennispoort Regio Zwolle. Hij ondersteunt ondernemers bij strategische vraagstukken, innovatie en bedrijfsopvolging. Met zijn ervaring en netwerk helpt hij bedrijven toekomstbestendig te ondernemen. Bart is betrokken bij initiatieven zoals Family Next, gericht op het versterken van familiebedrijven in Overijssel. Hij fungeert als sparringpartner voor ondernemers die willen groeien en vernieuwen.


Adviseur bij Kennispoort Regio Zwolle
John Bakker is adviseur bij Kennispoort Regio Zwolle. Hij ondersteunt familiebedrijven en mkb'ers bij vraagstukken rondom duurzaamheid, energie en sociale innovatie. Met meer dan duizend ondernemersgesprekken op zijn naam weet hij als geen ander hoe mkb-bedrijven denken en werken. Zijn aanpak is persoonlijk en gericht op het toekomstbestendig maken van ondernemingen in de regio. John gelooft dat elke ondernemer met de juiste ondersteuning iets groots kan bereiken. Hij haalt energie uit het helpen van familiebedrijven, die volgens hem een unieke dynamiek en een grote rol in de lokale economie en samenleving hebben. Door het gesprek aan te gaan, motiveert John ondernemers om stappen te zetten richting een duurzame en innovatieve toekomst.


Adviseur bij Kennispoort Regio Zwolle
Eef Brinks is adviseur bij Kennispoort Regio Zwolle, waar hij ondernemers ondersteunt bij strategische en innovatieve vraagstukken. Met zijn ervaring als ondernemer en zijn rol als eigenaar van Tyrebroker, een internationaal opererend bandenhandelsbedrijf, brengt hij praktijkkennis en een breed netwerk in. Eef is actief betrokken bij initiatieven zoals de Innovatieprijs van Regio Zwolle en het MKB Ondernemersfestival, en fungeert als sparringpartner voor ondernemers die willen groeien en vernieuwen. Daarnaast is Eef oprichter van BE Your Strategy, een consultancybureau dat organisaties begeleidt bij verandertrajecten en strategische ontwikkeling. Zijn gecombineerde expertise in commercie, innovatie en internationale handel maakt hem tot een waardevolle gesprekspartner voor ondernemers die hun bedrijf toekomstbestendig willen maken


Strategisch Adviseur bij Kennispoort Regio Zwolle
Roy van Enkhuijzen is adviseur strategie en innovatie bij Kennispoort Regio Zwolle. In deze rol ondersteunt hij ondernemers bij het ontwikkelen en realiseren van innovatieve strategieën die bijdragen aan duurzame groei en samenwerking binnen de regio. Daarnaast is Roy oprichter van Denkhuijzen, een innovatieadviesbureau dat organisaties helpt bij het concretiseren van innovatiebeleid met impact voor mensen en organisaties. Met zijn ervaring als kwartiermaker en programmamanager bij diverse innovatieprojecten, zoals het Innovatiecluster Noordoostpolder en de Technohub Inclusieve Technologie, brengt hij partijen samen en vertaalt strategische doelen naar concrete acties.


Key Account Manager bij Kennispoort Regio Zwolle
Gert Engelsman is key accountmanager stadseconomie en kantoren bij de gemeente Zwolle. In deze rol stimuleert en faciliteert hij bedrijfshuisvesting en de groei van werkgelegenheid. Hij is het eerste aanspreekpunt voor ondernemers en ondernemersverenigingen op diverse bedrijventerreinen, waaronder Hessenpoort, Marslanden, De Vrolijkheid, Berkum en Oosterenk, evenals de kantorenlocatie Oosterenk. Door regelmatig in gesprek te gaan met ondernemers, investeerders, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars, blijft Gert op de hoogte van de ontwikkelingen in de bedrijvenmarkt en de sector zakelijke dienstverlening Daarnaast is Gert actief als accountmanager voor Kennispoort Regio Zwolle, waar hij ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden verbindt. Hij haalt inspiratie uit gesprekken met ondernemers en zet zich in om hun verhalen en ambities te begrijpen. Met zijn uitgebreide netwerk en kennis van de regio helpt hij bij de positionering van Kennispoort en draagt hij bij aan de economische ontwikkeling van Regio Zwolle.


Bedrijvencontactfunctionaris bij Gemeente De Wolden
Monique Koopman is bedrijvencontactfunctionaris bij de gemeente De Wolden. In deze rol is zij het eerste aanspreekpunt voor ondernemers met vragen over vestiging, uitbreiding, subsidies, het starten van een bedrijf of gewoon om eens te sparren met een kop thee. Als accountmanager ondersteunt ze vooral ondernemers uit het mkb en de industrie, met extra aandacht voor bedrijventerreinen en ondernemersverenigingen in de gemeente. Monique is een generalist en denkt breed mee, maar weet ook precies waar ze moet doorverwijzen als dat nodig is. Ze is actief verbonden aan regionale samenwerkingen en netwerken zoals IBDO, Kennispoort, Human Capital Agenda, de ondernemersapp D Wolden en alle ondernemersverenigingen in De Wolden. Ook is ze betrokken bij Hoogeveen On Stage, waar ze zich inzet voor de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Binnen netwerken zoals Vrouwelijke Ondernemers De Wolden houdt ze ondernemers op de hoogte van actuele thema’s als digitalisering, verduurzaming en financieringsmogelijkheden. Haar brede blik en laagdrempelige benadering maken haar tot een waardevolle sparringpartner voor iedere ondernemer in de regio.

CodeGlass helpt developers sneller en slimmer werken
Innovatieve analysetool transformeert de wereld van softwareontwikkeling met steun van Kennispoort Regio Zwolle
Dit succesverhaal is eerder verschenen op Kennispoortregiozwolle
Van frustratie naar oplossing
Een frustratie van vele developers: eindeloos zoeken naar fouten in complexe softwarecode. Dat kost tijd, energie én motivatie. De oprichters van CodeGlass, Tyrone Krieger, Lynn Weggemans en Terence Bremmer, besloten daar iets aan te doen. In april 2023 richtten zij hun bedrijf op, met als missie: het werk van softwareontwikkelaars makkelijker, leuker en effectiever maken. Hun oplossing? Een slimme analysetool die werkt als een MRI-scan voor software. Tyrone legt uit: “Onze tool scant een draaiende applicatie en laat precies zien waar het probleem zit, zonder dat je door duizenden regels code hoeft te ploeteren.”
Tot 70% van de tijd terug naar waar het om draait: code schrijven
De impact van CodeGlass is aanzienlijk. Waar developers eerder slechts 32% van hun tijd besteedden aan écht programmeren, is dat met CodeGlass opgelopen tot wel 70%. Lynn: “Problemen worden in minuten gevonden in plaats van dagen. Daardoor kunnen developers zich weer richten op waar ze goed in zijn – creëren – en ervaren ze minder werkdruk.”
Meer doen met minder: ook op het gebied van duurzaamheid
Naast productiviteit levert CodeGlass ook een positieve bijdrage aan duurzaamheid. Doordat softwareproblemen sneller worden opgelost, hoeven servers minder lang te draaien. Dat bespaart energie en verlaagt de belasting van digitale infrastructuren, een belangrijk voordeel in een tijd waarin de vraag naar datacenters explosief groeit.
Innovatie met praktijkverbinding
De startup werkt nauw samen met Hogeschool Windesheim om studenten op te leiden en stageplekken te bieden. Tyrone: “We slaan een brug tussen onderwijs en de praktijk van softwareontwikkeling. Zo bouwen we mee aan de toekomst van het vakgebied.”
Groeiend bereik en marktpotentieel
Sinds de lancering van hun eerste product in september 2023 heeft CodeGlass de eerste klanten binnengehaald. Met de succesvolle integratie in de programmeertaal Java is het bereik verder uitgebreid. Tyrone: “We zijn volop bezig met het opschalen van onze dienstverlening en het vergroten van onze zichtbaarheid. Onze technologie heeft de potentie om wereldwijd impact te maken in de softwaresector.”
Ondersteund door Kennispoort Regio Zwolle
CodeGlass werd actief begeleid door Kennispoort Regio Zwolle, onder meer bij netwerkvorming, zichtbaarheid en strategische begeleiding. De startup is bovendien finalist van de 10e editie van de Innovatieprijs Regio Zwolle 2024 – een erkenning voor hun innovatieve kracht, maar vooral een extra duwtje richting nieuwe samenwerkingen en klanten.

Rinos viert 100 jaar vakmanschap en blijft vernieuwen
Met steun van Kennispoort Regio Zwolle werkt het familiebedrijf gericht aan een duurzame, circulaire en digitale toekomst
Dit succesverhaal is eerder verschenen op Kennispoortregiozwolle.nl.
Honderd jaar vakmanschap vanuit Genemuiden
Rinos produceert al sinds 1925 kokosmatten en schoonlooptapijten van hoge kwaliteit. Wereldwijd worden hun producten geleverd aan groothandels, projectinrichters en topmerken in sectoren als retail, zorg, kantoren en horeca. Maarten Haagsma, Manager Technologie en Innovatie: “Elke mat lijkt hetzelfde, maar de verschillen zitten in de details – zoals vocht- en vuilopname. Wij blijven continu onderzoeken, testen en verbeteren.”
Ambitie én realisme
Innovatie is volgens Maarten onmisbaar, maar ook uitdagend: “Je weet nooit of een idee werkt, of je investering zich terugbetaalt. Toch blijven we investeren.” Die aanpak leidde al tot innovaties zoals HydroTX™, dat tot drie keer meer vocht opneemt, en Pura Backing™, een milieuvriendelijke onderlaag.
Tegelijk beseft Rinos dat toekomstbestendig ondernemen meer vraagt dan alleen eigen inzet. Daarom klopten ze aan bij Kennispoort Regio Zwolle, om hun koers aan te scherpen en nieuwe kansen te verkennen.

Met hulp van Kennispoort: inzicht, focus en concrete actie
Via EDIH BOOST deed Rinos een Smart Industry-assessment, begeleid door innovatieadviseur Ilona Koomen van Kennispoort. De uitkomsten gaven richting op drie strategische thema’s:
- Werkomgeving & personeelsbeleid
- Proces- en kwaliteitsbeheersing
- Prestatiebewaking
Ook circulair en duurzaam ondernemen kwam uitgebreid aan bod. Opvallend: medewerkers uit alle lagen van de organisatie namen deel. Maarten: “Dat gaf ons een breed beeld van waar we staan. Het assessment gaf inzicht én hielp ons om te focussen.”
Slim gebruik van subsidies en netwerk
Om hun ambities waar te maken, zette Rinos ook digitaliserings- en circulariteitsvouchers in via de provincie Overijssel – mede op advies van Kennispoort. Daarmee financieren ze onderzoek naar nieuwe duurzame materialen en externe expertise voor digitale vraagstukken.
Daarnaast bracht Kennispoort het bedrijf in contact met studenten van Windesheim via MoveDigi, én met het duurzame bedrijf VEPA uit Hoogeveen. Maarten: “Het netwerk en de frisse blikken van Kennispoort zijn ontzettend waardevol. Ze helpen ons écht verder.”

Familiebedrijf Nijland Cycling versnelt met hulp van Kennispoort
Een succesverhaal over strategische groei, digitalisering en internationale ambities
Dit succesverhaal is eerder verschenen op Kennispoortregiozwolle.nl.
Fietsen met een missie
Een echt familiebedrijf. Opgericht in 1990 door vader en opa en overgenomen door (klein)zoons Luuk en Koen Nijland. Hun opa had vroeger een fietsenzaak in het dorp. Toen er een vraag kwam naar een aangepaste fiets voor een meisje met een handicap uit het dorp, maakte opa voor haar een driewieler. Via mond-tot-mondreclame bouwde hij meer driewielers in elkaar voor mensen in de regio. Een landelijke speler merkte dit op en had het idee om deze business landelijk uit te rollen. Zo ontstond Nijland Cycling in Heeten.
Nijland Cycling bedient twee markten:
- Care: aangepaste fietsen voor mensen met fysieke en/of mentale beperkingen.
- Cargo: professionele bakfietsen voor zakelijke klanten zoals PostNL, DPG Media en ambachtelijke ondernemers.
Alles onder één dak
Wat Nijland uniek maakt, is hun volledige productieproces onder één dak: van ontwerp door eigen engineers, tot framebouw, lakken, wielmontage en eindassemblage. Deze verticale integratie zorgt voor maatwerk én kwaliteit.
Bedrijfsovername met hulp van Kennispoort
In 2019 stond Nijland Cycling voor een belangrijk moment: de bedrijfsoverdracht naar de derde generatie. Via een ontmoeting met Kennispoort-adviseur Bart Jeurnink, werd het bedrijf gekoppeld aan het programma Family Next. Koen: “We leerden hoe je een bedrijfsovername goed aanpakt – juridisch, fiscaal én sociaal. Ook spraken we met andere familiebedrijven in dezelfde fase. Dat gaf veel herkenning.” Via Kennispoort werd ook juridisch partner Meester en Meester betrokken. Koen: “Met hun servicepakket heb ik een soort externe juridische afdeling. Dat geeft rust.”

Digitaliseren en exporteren
Ook op het gebied van digitalisering stond Kennispoort klaar. Nijland Cycling deed een EDIH-assessment via BOOST, waarbij drie speerpunten naar voren kwamen:
- Digitalisering van inkoopfacturen
- Verbeteren van datamanagement
- Digitale montagehandleidingen met iPads op de werkvloer
Daarnaast startte het bedrijf met de International Trade Track Scandinavië, om kansen in het buitenland te verkennen.
Een toekomst vol energie
De samenwerking met Kennispoort Regio Zwolle blijft doorgaan. Koen: “We blijven investeren in innovatie, mensen en processen. In 2025 bestaan we 35 jaar én openen we ons nieuwe pand. We kijken vooruit – dat geeft energie.”