Middeleeuwse vestingstad aan het Veluwemeer met maritiem erfgoed
Omschrijving
Elburg biedt ondernemers een aantrekkelijk vestigingsklimaat met een sterke toeristische sector en goede regionale verbindingen voor bedrijven. De gemeente ondersteunt lokaal ondernemerschap actief door middel van ondernemersverenigingen en initiatieven die de historische binnenstad combineren met moderne zakelijke mogelijkheden.
Expertises
Adviseurs

Accountmanager Bedrijven bij Gemeente Elburg
Monique de Groot is accountmanager bedrijven bij de gemeente Elburg en het vaste aanspreekpunt voor alle ondernemers in de gemeente. Of het nu gaat om vestiging, uitbreiding, verduurzaming of algemene ondernemersvragen – Anique denkt mee, biedt ondersteuning en wijst de weg naar passende oplossingen. Ze werkt nauw samen met lokale ondernemers en winkeliersverenigingen om het ondernemingsklimaat in Elburg sterk en toekomstgericht te houden. Als verbonden partner binnen de Regio Zwolle ondernemersdienstverlening staat Anique ook in contact met regionale netwerken en initiatieven. Met haar brede blik, toegankelijke houding en kennis van zaken is zij dé contactpersoon voor ondernemers die actief zijn in Elburg of daar kansen zien. Voor beleidsvragen werkt ze samen met collega Monique de Mul, maar voor ondernemers is Anique altijd het eerste aanspreekpunt.


Herman Naijen
Duurzaamheidsregisseur bij Gemeente Elburg
Herman Naijen is duurzaamheidsregisseur bij de gemeente Elburg. In deze rol richt hij zich op het ontwikkelen en implementeren van duurzaamheidsbeleid, met een focus op het ondersteunen van maatschappelijke organisaties en het midden- en kleinbedrijf (MKB) bij het verduurzamen van hun activiteiten. Hij fungeert als schakel tussen de gemeente en lokale ondernemers, waarbij hij zich inzet voor het faciliteren van initiatieven die bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in de regio Herman is actief betrokken bij projecten zoals de herziene subsidieregeling Winterfonds Energiekosten MKB & Maatschappelijke Organisaties Elburg 2023, die gericht is op het bieden van financiële ondersteuning aan organisaties die te maken hebben met hoge energiekosten. Zijn inzet en expertise maken hem tot een waardevolle partner voor ondernemers en maatschappelijke instellingen die streven naar verduurzaming en het versterken van hun veerkracht in een veranderende economische omgeving.

Doutzen van der Wal
Medewerker Ruimtelijke Plannen bij Gemeente Elburg
Doutzen van der Wal is medewerker Ruimtelijke Plannen bij de gemeente Elburg. In deze functie is ze betrokken bij het opstellen en begeleiden van ruimtelijke plannen, waarbij ze zich richt op het faciliteren van ruimtelijke initiatieven binnen de gemeente. Haar werkzaamheden omvatten onder andere het adviseren over bestemmingsplannen en het begeleiden van procedures die bijdragen aan de ruimtelijke ontwikkeling van Elburg. Met haar kennis van wet- en regelgeving en haar ervaring in ruimtelijke ordening is Doutzen een waardevolle schakel tussen de gemeente en initiatiefnemers. Haar inzet draagt bij aan een zorgvuldige en toekomstgerichte inrichting van de fysieke leefomgeving in Elburg.

Beleidsadviseur Samenleving & Accountmanager Ondernemers bij Gemeente Elburg
Marieke de Vries is beleidsadviseur werk en inkomen bij de gemeente Elburg. Ze speelt een centrale rol in het verbinden van inwoners en ondernemers met kansen op de arbeidsmarkt. Als mede-initiatiefnemer van het Werkcafé Elburg biedt ze een laagdrempelige ontmoetingsplek waar werkzoekenden en werkgevers terechtkunnen voor advies over (om)scholing, loopbaanontwikkeling en personeelsvraagstukken. Het Werkcafé fungeert als brug tussen de gemeente en lokale arbeidsmarktpartijen, met als doel het bevorderen van werkgeluk en duurzame inzetbaarheid. Daarnaast is Marieke betrokken bij het opstellen en actualiseren van beleid, zoals de Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023. Deze verordening richt zich op het verbeteren van de arbeidsmarktkansen voor mensen met een arbeidsbeperking en het harmoniseren van re-integratie-instrumenten binnen de arbeidsmarktregio Zwolle. Haar inzet draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt en versterkt de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs.


Werkmakelaar bij Gemeente Elburg
Nelleke Engeltjes is werkmakelaar bij de gemeente Elburg en fungeert als aanspreekpunt voor ondernemers met vragen over vacatures, stageplekken en leerwerkplekken. Ze adviseert bedrijven over werkgeversdienstverlening en informeert naar de wensen en behoeften van (potentiële) werkgevers. Daarnaast legt en onderhoudt ze contacten met bedrijven in Elburg en omstreken, met als doel het binnenhalen van vacatures waar uitkeringsgerechtigden op geplaatst kunnen worden. Nelleke is mede-initiatiefnemer van het Werkcafé Elburg, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor inwoners en werkgevers met vragen over werk, ontwikkeling en personeel. Het Werkcafé biedt ondersteuning bij onder andere omscholing, loopbaanadvies en subsidiemogelijkheden voor opleiding of cursus.


Beleidsmedewerker Vrijetijdseconomie bij Gemeente Elburg
Melissa Brouwer-Zegers is beleidsmedewerker vrijetijdseconomie bij de gemeente Elburg. In deze rol richt ze zich op het versterken van de toeristische sector en het bevorderen van recreatieve initiatieven binnen de gemeente. Ze fungeert als schakel tussen de gemeente, inwoners en ondernemers, waarbij ze zich inzet voor het faciliteren van projecten die bijdragen aan een aantrekkelijk en duurzaam toeristisch aanbod in de regio. Daarnaast is Melissa actief betrokken bij regionale samenwerkingen, zoals het Masterplan Belevingsgebieden Veluwe, waarin ze samenwerkt met andere gemeenten en organisaties om de toeristische beleving op de Veluwe te verbeteren. Haar inzet en expertise maken haar tot een waardevolle partner voor ondernemers en initiatieven die streven naar het versterken van de vrijetijdseconomie in de regio Elburg.

Samenwerken in de regio
De sleutel tot nieuwe groei voor Lisa Rietveld.
Lisa, eigenaar van een ambachtelijke bakkerij, merkte dat haar omzet stagneerde. Grote ketens en online verkoop maakten het steeds lastiger om klanten aan zich te binden. Ze wist dat samenwerken met andere lokale ondernemers kansen kon bieden, maar hoe vond ze de juiste partners? Ze wilde graag haar bakkerij verduurzamen en een uniek aanbod creëren, maar zonder duidelijke richting bleef het bij losse ideeën.
Op zoek naar adviseurs
Op dit platform kwam Lisa in contact met Pieter Nijland, een ervaren bedrijfsadviseur met een sterke focus op lokale samenwerking en duurzame groei. Tijdens hun eerste gesprek bij Kennispoort hielp hij haar inzicht krijgen in de sterke punten van haar bakkerij en waar samenwerkingen haar konden versterken. Pieter bracht haar in contact met een lokale koffiezaak en een biologische boerderij die granen verbouwde. Samen ontwikkelden ze een duurzaam streekproduct: brood met lokaal geteelde granen, geserveerd met Zwolse koffie.
"Ik kreeg inzicht in de sterke punten van mijn bakkerij, en waar ik de samenwerking kon versterken."
Maar de samenwerking bleef niet bij één product. Met advies van Pieter organiseerden ze gezamenlijke proeverijen, bundelden ze hun marketingkracht en kwamen ze in aanmerking voor een lokale subsidie voor duurzame ondernemers. Binnen enkele maanden zag Lisa niet alleen haar omzet stijgen, maar merkte ze ook dat haar bakkerij een stevige positie had gekregen in de regio. Door de juiste adviseur en samenwerkingen wist ze haar bedrijf toekomstbestendig te maken.